Arne Jacobsen

Yksi lempisuunnittelijoistani on tanskalainen Arne Jacobsen (1902-1971). Monet hänen huonekaluistaan, etenkin tuoleista, on varmasti monelle tuttuja. Ne ovat ajattomia klassikoita, jotka vilahtelevat sisustuslehtien sivuilla usein.

Meidän ruokailutilassamme on ”seiskatuolit”, jotka olemme saaneet häälahjaksi seitsemän vuotta sitten. Kauniin ulkonäkönsä lisäksi ne ovat osoittautuneet myös erittäin toimiviksi ja mukaviksi tuoleiksi ihan käytännössäkin – niin kuin hyvinsuunniteltulta huonekalulta sopii odottaakin.

Arne Jacobsen oli sekä huonekalusuunnittelija että arkkitehti ja yksi hänen kuuluisimpia töitään on Kööpenhaminassa sijaitseva hotelli SAS Royal Hotel. Seiskatuolien (Series 7, suunniteltu v. 1955) lisäksi kuuluisia Jacobsenin tuoleja ovat yllä näkyvät Egg (1958), ”Muurahainen” (Ant, 1952) ja Swan (1958). Valaisimista Jacobsenin tunnetuin tuote on ehkä Louis Poulsenin valmistama AJ (1956).

Vaikka suurin osa Jacobsenin tuotteista on suunniteltu 1950-luvulla, näyttävät ne edelleen moderneilta ja sopivat erittäin hyvin nykyajan koteihin. Onnistunutta suunnittelua siis – tällaista taitoa ei voi olla ihailematta!

Nykyisin Jacobsenin tuotteita valmistaa Friz Hansen ja niitä voi hankkia mm. Finnish Design Shopista ja Vepsäläiseltä.

Kuvat Valkoinen Harmaja ja kollaasissa danish-furniture.com