Search
Close this search box.
1898 Rörvik tuoli
1898 Rörvik tuoli
Marimekko Unikko iso muki
Cadiz loungetuoli
Nordform Roxy ruokapöytä

Joulu juhlista jaloin

Nyt on syytä panostaa juhlatunnelmaan, suuri juhlamme alkaa olla käsillä!

Yleisesti joulua pidetään perhejuhlana, jolloin suku ja ystävät kokoontuvat yhteisen pöydän ääreen. Joulupöytä onkin usein kodin keskeisin ja näyttävin yksityiskohta. Sen ympärillä vietetään aikaa nautiskellen, ilman kiirettä, mukavan puheensorinan ympäröiminä. Sen vuoksi kattaukseen kannattaakin panostaa ja suunnitella sitä jo hyvissä ajoin, jotta lopputulos olisi kaunis, mutta myös toimiva.

Lähtökohta on luonnollisesti se, kuinka paljon ruokailijoita pöydän ääressä aattoiltana istuu, vai onko huolellisesti suunniteltu noutopöytä parempi ratkaisu.

Aloita kattauksen suunnittelu mieleisestä värimaailmasta; haluatko käyttää joulupöydässä kenties hienostunutta kultaa, hopeaa tai taianomaista joulunvihreää perinteisen punaisen sijaan? Mielivärisi voi tulla kattauksessa esille myös yhtenä suurempana yksityiskohtana esimerkiksi kukka-asetelmassa tai harkitusti esille tuodussa taide-esineessä, tee kattauksesta omannäköisesi taideteos!

Klassinen valkoinen toimii usein selkeänä pohjavärinä esimerkiksi suuressa pellavaliinassa, mikä antaa kattaukseen selkeyttä ja tuo tehostevärit parhaiten esille. Jos pöydän pinta on itsessään kaunis, ei sitä tarvitse välttämättä peittää, vaan voit korvata suuren liinan vaikkapa kauniilla kaitaliinalla. Myös taidokkaasti taitellut tai muuten kauniisti esilletuodut servetit tuovat kattaukseen väriä ja kauniin yksityiskohdan. Jos serviettien taittelu tuntuu liian työläältä, voit asetella servetit kauniisti esille omaperäisten servettirenkaiden avulla, joina toimivat näppärästi esimerkiksi pikkuruiset piparkakkumuotit, teemavärin mukainen, kauniisti sidottu silkkinauha tai vaikkapa minikokoiset joulupallot narussaan.

Halutessasi voit koristaa juhlapöytää asettamalla sen keskilinjalle kulkemaan huolitellusti havuköynnöksen tai teemavärin mukaisen organza- kankaan, mikä pysyy napakasti muodossaan esimerkiksi helminauhan avulla.

Kauniit juhlakyntteliköt on aika etsiä kaapin uumenista ja somistaa ne sopivilla manseteilla ja kynttilöillä. Muista ottaa huomioon käytännöllisyys asetellessasi pöytään kynttilöitä. Ne eivät saa vaikeuttaa ruoan ottamista eivätkä olla näköesteenä pöytävieraiden välillä, sama koskee kukka-asetelmia.

Juhlapöytään sopivia astioita mietitään harkitusti, jotta syntyisi kaunis kokonaisuus. Arabian taika-astiastosta löytyy hyvin joulupöytään sopiva punainen tai valkoinen astiasarja viehättävine yksityiskohtineen. Kattaus voi myös olla tyylikäs ja hillitty valkoisen ja lasin yhdistelmä, jota piristävät esimerkiksi Iittalan joulunpunaiset Aalto- tuikkumaljat, joissa kynttilänvalo tulee esille kauniisti. Mahdolliset pöytähopeat on syytä kiillottaa hopeankiillotusaineella ennen suurta juhlaa. Antonson ja Kathleen  teoksessa, “Pöytä on katettu”,  esitellään lukuisia hauskoja ideoita kattamiseen; perinteisen asettelun sijaan aterimet voi laittaa hauskasti jouluaiheisiin pussukoihin, jotka kiinnitetään kauniisti suurella rusetilla sitoen tuolin selkänojaan.

Mielikuvitusta voit käyttää myös merkatessasi vieraiden istumapaikat. Voi esimerkiksi asetella lautaselle nimellä koristellun piparkakun tai kiinnittää nimilapun kauniiseen joulukuusenkoristeeseen kunkin paikalle.

Viimeisenä silauksena sytytä kynttilät, kanna höyryävä riisipuuro ja suurensuuri piparkakkuvati paraatipaikalle ja istukaa pöytään nauttimaan kauniista juhlastamme, pöytä on katettu!

Kirjoittanut,  Merita Bollström
(Kotkalainen sisustusalan harrastaja)

Jaa tämä juttu:
Finlayson Meena tyynynpäällinen
Finlayson Toivo käsipyyhe
Reino tossut
Tupla riipputuoli kahdelle