Search
Close this search box.
1898 Rörvik tuoli
1898 Rörvik tuoli
Marimekko Unikko iso muki
Cadiz loungetuoli
Nordform Roxy ruokapöytä

Valoa syksyn pimeyteen

Luo erilaisia tunnelmia sisustukseen ja tuo valoa syksyn pimeyteen kauniilla valaisimilla.
Valoa syksyn pimeyteen

Kesän taittuessa syksyyn valaistuksen merkitys sisustuksessa korostuu entisestään. Myös ulkona parvekkeella, terassilla ja piha-alueella olevilla valaisimilla pystyy vaikuttamaan paljon kodin sisätiloihin heijastuvan valon määrään sekä tietysti luomaan lämpimiä tunnelmia osaksi asumisympäristöä.

Valaistuksessa huomiota kannattaa kiinnittää valaisimien tehoon, kohdistettavuuteen ja valon lämpötilaan. Näitä samoja seikkoja kannattaa tarkastella myös erityisesti omakotitalon pihan ja rakennuksen valaisemisessa.

Materiaalilla on väliä

Olipa kyse sitten lattia-, seinä-, pöytä- tai kattovalaisimesta niin valaisimen materiaalilla pystyy korostamaan ja täydentämään helposti muualla sisustuksessa olevia elementtejä. Valaisin on usein pitkäaikainen hankinta, joka jatkaa matkaansa myös muuttokuormassa, joten materiaalivalintaa kannattaa miettiä myös pitkällä tähtäimeillä. Monissa klassikoissa yhdistellään taidokkaasti eri materiaaleja, jotka sekoittuvat samalla muun sisustuksen materiaalivalintoihin. Eri materiaalit heijastavat valoa eri tapaa ja myös siten materiaalivalinnalla voi vaikuttaa valaisimen valotehoon.

Puu, rottinki ja bambu

Puu antaa valaisimelle tietynlaista lämpöä ja sopii erityisen hyvin skandinaaviseen sisustukseen. Se tuo myös kivaa kodikasta kontrastia pelkistettyyn mustavalkoiseen sisustukseen tai tukee boheemimpaa sisustustyyliä. Luonnonmateriaaleista myös rottinki on oiva valinta tuomaan sisustukseen miellyttävää lämpöä. Eksoottisemman vivahteen voi tuoda valitsemalla bambusta, meriruohosta tai muusta vastaavasta materiaalista tehdyn valaisimen.

Secto Design Octo Small 4241 riippuvalaisin on upea esimerkki skandinaavisesta designista, joka on upea osa sisustusta ihan sellaisenaan. Santa & Cole Cestita pöytävalaisin yhdistää kauniisti puukehyksen lasiseen varjostin osaan. Konstailematonta designia ja puun lämpöä voi tuoda keittiösaarekkeen ääreen vaikkapa useamman Mater Liuku Base Ball valaisimen ryhmällä. Sika-Design Tangelo on luonnonväristä rottinkia, joka tuo kivan vivahteen moneen sisustukseen. New Works Material riippuvalaisin on elegantti ja tyylikäs ilmestys ruokailutilassa tai vaikkapa olohuoneen lukunurkkauksessa. Tunto Led1 pöytävalaisin sopii mainiosti sekä työpöydän ääreen että yöpöydälle.

Lisää luononvärisiä valaisimia löydät täältä.

Lasi

Kauniin valkoinen opaalilasi saa valon hehkumaan pehmeästi ympäröivään tilaan. Se antaa myös upean kontrastin esimerkiksi metallirunkoiselle valaisimelle tai toisaalta täydentää muuten jo valkoista valaisinrunkoa. Myös kirkas lasi tuo sisustukseen tiettyä herkkyyttä ja toimii hyvin koriste-elementtinä sellaisenaan. Lasi sopii hyvin sellaisiin valaisinvalintoihin, kun halutaan tuoda tilaan pehmeää epäsuoraa tunnelmavalaistusta.

Valaisimet lasi
FontanaArte Bilia Mini pöytävalaisin on veikeä klassikko, joka yhdistää geometriset muodot tyylikkäästi toisiinsa. &Tradition Milk täydentää kauniisti skandinaavista sisustusta. Iittala Putki valaisin korostaa lasin herkkyyttä materiaalina ja tuo sisustukseen hieman retrohenkistä tyyliä. Iittala Leimu valaisin löytyy valkoisen lisäksi eri värisävyissä. Se antaa kauniin lisän mihin tahansa sisustukseen. Flos Mini Glo-Ball T sopii tunnelmavalaisimeksi olohuoneessa tai makuuhuoneessa. Foscarini Lumiere 05 pöytävalaisin tuo moderni tyyliä työpöydälle tai senkille.

Lisää lasia materiaalinaan hyöntäviä valaisimia löydät täältä.

Metalli

Teollista särmää ja kontrastia – kromin ja messingin kiilto tuo sisustukseen aina omanlaista näyttävyyttä. Metallisina kiiltävät yksityiskohdat tai peräti koko valaisimen pinta tuo voimakkaan elementin mukaan tilan ilmeeseen. Viime vuosina suosiotaan kasvattunut messinki antaa elegantin, hieman antiikkivivahteisen lisän sisustukseen siinä missä taas krominen valaisin heijastelee modernia sisustustyyliä. Metallisissa valaisimissa muotoilu korostuu – kestävä ja luja materiaali tarjoaa puitteet hyvinkin siroihin ja moniulotteisiin muotoihin.

Moooi Heracleum II on kuin hauskasti katosta rönsyilevä puunoksa. Woud Kuppi seinävalaisin sopii loistavasti eteiskäytävään tai yövalaisimeksi. Oluce Coupé 2202 pöytävalaisin tuo italialaista designia työpisteelle. Oluce Atollo taas hehkuu kultaisen kauniina tuoden ylellisyyttä sisustukseen. Nuura Apiales 9 yhdistää elegantisti messinkisen rungon lasisiin pallovarjostimiin. Pelkistettyä skandinaavista lämpöä sisustukseen saa Normann Copenhagen Rise seinävalaisimella.

Muovi

Polykarbonaatti mahdollistaa monenlaiset muodot sekä värisävyt valaisimissa. Sitä on mukana useissa valaisimissa sekä kirkkaan läpinäkyvänä että useina eri väreinä. Muovissa on kuitenkin aina tietty omaleimaisuutensa, joka ei välttämättä kestä samalla tavalla ajan katseita.

Valaisimet muovi
Flos Bellhop pöytävalaisin hehkuu pehmeästi valoa yöpöydällä tai eteistilassa. Kartell Bourgie on upea klassikko, josta on saatavilla myös muita värivaihtoehtoja. Flos Miss K pöytävalaisin on tyylikäs ja elegantti lisä vaativampaankin makuun. Louis Poulsen Keglen 250 on ajattoman tyylikäs valinta keittiösaarekkeen ylle. Fritz Hansen Night Owl pöytävalaisin ja Suspence P2 tuovat kauniin pyöreitä muotoja sisustukseen.

Kangas ja paperi

Kankaiset varjostimet pehmentävät valoa ihanalla tavalla. Kankaiset valaisimet ovat mainio valinta tiloihin, joihin halutaan luoda seesteistä ja rauhallista tunnelmaa. Ne ovat siis omiaan juuri makuuhuoneen puolella. Klassinen pallomainen paperivalaisin on monelle sisustajalle tuttu jo lapsuudesta. Sitten erilaisista paperimateriaaleista tehdyt valaisimet ovat kasvattaneet paljon suosiotaan. Paperivalaisimien pehmeys on omiaan rauhoittamaan sisustusta. Toisaalta niillä saa tuotua sisustukseen myös esimerkiksi hieman japanilaistyylistä tunnelmaa.

Lundia Soihtu on pelkistetyn tyylikäs kangasvalaisin, joka pehmentää tilan sisustusta. Doctor Design Vuolle valaisimessa valo suodattuu kauniisti kangaskerrosten läpi. &Tradition Formakami JH4 riippuvalaisin tuo ripauksen itämaista tunnelmaa esimerkiksi ruokailutilaan. Foscarini Rituals 2 pöytävalaisin on elegantti ilmestys senkillä. Vitra Akari 3A on veistoksellisen lumoava lisä sisustukseen. Perinteistä paperipallovalaisin tyyliä edustaa Hay riisipaperivarjostin, josta saatavilla eri kokovaihtoehtoja.

Valaisimia monessa tasossa

Yleisvaloa tuovat epäsuorat valaisimet luovat pohjan toimivalla valaistusratkaisulle. Nämä voivat olla kattoon upotettuja spotteja, listojen taakse piilotettuja led-nauhoja tai esimerkiksi taulujen, paneelien tai muiden suurempien elementtien taakse piilotettuja valonlähteitä, jotka tuovat tilaan pehmeää yleisvaloa.

Vaikka määrä harvoin korvaa laatua, valaisinhankintoja tehdessä kannattaa miettiä valaisimien tilaan tuomaa valoa monesta eri tasosta ja korkeudelta. Älä hanki yhtä tai kahta mielettömän tehokasta valaisinta, joka kirkkaudellaan häikeisee myös katsetta ja peittää puolet sisustuksesta omiin varjoihinsa. Leikittele rohkeasti seinävalaisimilla, kohdevalaisimilla, huoneen nurkasta keskelle tilaa kaartuvalla lattiavalaisimella sekä erilaisiin tunnelmiin sopivilla pöytävalaisimilla.

Eri korkeuksilla asettuvilla valonlähteillä voit myös helposti korostaa huonekorkeutta, tilantuntua ja tuoda syvyyttä sisustukseen. Vähemmän tehoa, useampia valaisimia – siitä on hyvä lähteä liikkeelle.

Valaisimen väri

Valaisin on usein melko hallitsevakin sisustuselementti, jonka paikka ei välttämättä vaihdu kovinkaan usein. Rohkeammissa värivalinnoissa kannattaakin miettiä miten värivalinta istuu yhteen muiden sisustuksessa olevien elementtien kuten tekstiilien (verhot, tyynyt, viltit ym.) kanssa. Parhaimmillaan värivalinnoilla voi täydentää sisustuksen tunnelmaa ja korostaa meneillään olevaa vuodenaikaa tai muuta sesonkia.

Jaa tämä juttu:
Finlayson Meena tyynynpäällinen
Finlayson Toivo käsipyyhe
Reino tossut
Tupla riipputuoli kahdelle
Marimekko Fyr kynttilälyhty on kauniin siro suupuhalletusta lasista valmistettu koriste kattauksiin, senkille ja muualle sisustukseen.
Puinen ruokapöytä tuo ruokailutilan sisustukseen ja tunnelmaan erityistä lämpöä ja kodikkuutta.
Nyt sinulla on loistava mahdollisuus piristää kodin sisustusta upeilla klassikoilla ja ihanilla uutuuksilla.