Search
Close this search box.

Blogi Merita

Nyt on syytä panostaa juhlatunnelmaan, suuri juhlamme alkaa olla käsillä!

Yleisesti joulua pidetään perhejuhlana, jolloin suku ja ystävät kokoontuvat yhteisen pöydän ääreen. Joulupöytä onkin usein kodin keskeisin ja näyttävin yksityiskohta. Sen ympärillä vietetään aikaa nautiskellen, ilman kiirettä, mukavan puheensorinan ympäröiminä. Sen vuoksi kattaukseen kannattaakin panostaa ja suunnitella sitä jo hyvissä ajoin, jotta lopputulos olisi kaunis, mutta myös toimiva.

Lähtökohta on luonnollisesti se, kuinka paljon ruokailijoita pöydän ääressä aattoiltana istuu, vai onko huolellisesti suunniteltu noutopöytä parempi ratkaisu.

Aloita kattauksen suunnittelu mieleisestä värimaailmasta; haluatko käyttää joulupöydässä kenties hienostunutta kultaa, hopeaa tai taianomaista joulunvihreää perinteisen punaisen sijaan? Mielivärisi voi tulla kattauksessa esille myös yhtenä suurempana yksityiskohtana esimerkiksi kukka-asetelmassa tai harkitusti esille tuodussa taide-esineessä, tee kattauksesta omannäköisesi taideteos!

Klassinen valkoinen toimii usein selkeänä pohjavärinä esimerkiksi suuressa pellavaliinassa, mikä antaa kattaukseen selkeyttä ja tuo tehostevärit parhaiten esille. Jos pöydän pinta on itsessään kaunis, ei sitä tarvitse välttämättä peittää, vaan voit korvata suuren liinan vaikkapa kauniilla kaitaliinalla. Myös taidokkaasti taitellut tai muuten kauniisti esilletuodut servetit tuovat kattaukseen väriä ja kauniin yksityiskohdan. Jos serviettien taittelu tuntuu liian työläältä, voit asetella servetit kauniisti esille omaperäisten servettirenkaiden avulla, joina toimivat näppärästi esimerkiksi pikkuruiset piparkakkumuotit, teemavärin mukainen, kauniisti sidottu silkkinauha tai vaikkapa minikokoiset joulupallot narussaan.

Halutessasi voit koristaa juhlapöytää asettamalla sen keskilinjalle kulkemaan huolitellusti havuköynnöksen tai teemavärin mukaisen organza- kankaan, mikä pysyy napakasti muodossaan esimerkiksi helminauhan avulla.

Kauniit juhlakyntteliköt on aika etsiä kaapin uumenista ja somistaa ne sopivilla manseteilla ja kynttilöillä. Muista ottaa huomioon käytännöllisyys asetellessasi pöytään kynttilöitä. Ne eivät saa vaikeuttaa ruoan ottamista eivätkä olla näköesteenä pöytävieraiden välillä, sama koskee kukka-asetelmia.

Juhlapöytään sopivia astioita mietitään harkitusti, jotta syntyisi kaunis kokonaisuus. Arabian taika-astiastosta löytyy hyvin joulupöytään sopiva punainen tai valkoinen astiasarja viehättävine yksityiskohtineen. Kattaus voi myös olla tyylikäs ja hillitty valkoisen ja lasin yhdistelmä, jota piristävät esimerkiksi Iittalan joulunpunaiset Aalto- tuikkumaljat, joissa kynttilänvalo tulee esille kauniisti. Mahdolliset pöytähopeat on syytä kiillottaa hopeankiillotusaineella ennen suurta juhlaa. Antonson ja Kathleen  teoksessa, “Pöytä on katettu”,  esitellään lukuisia hauskoja ideoita kattamiseen; perinteisen asettelun sijaan aterimet voi laittaa hauskasti jouluaiheisiin pussukoihin, jotka kiinnitetään kauniisti suurella rusetilla sitoen tuolin selkänojaan.

Mielikuvitusta voit käyttää myös merkatessasi vieraiden istumapaikat. Voi esimerkiksi asetella lautaselle nimellä koristellun piparkakun tai kiinnittää nimilapun kauniiseen joulukuusenkoristeeseen kunkin paikalle.

Viimeisenä silauksena sytytä kynttilät, kanna höyryävä riisipuuro ja suurensuuri piparkakkuvati paraatipaikalle ja istukaa pöytään nauttimaan kauniista juhlastamme, pöytä on katettu!

Kirjoittanut,  Merita Bollström
(Kotkalainen sisustusalan harrastaja)

Jaa tämä juttu:

Usein ystävieni kanssa keskustelunaiheemme luisuu sisustukseen. Viimeksi mietimme, miten usein alan lehdissä kauniit sisustuskuvat on luotu mahtaviin puitteisiin. Keskusteluissamme kävi ilmi, että kiinnostusta olisi myös nähdä, miten pienempikin koti muotoutuu kauniiksi ja näyttäväksi ammattilaisen käsissä.

Tästä lähti ideani tuoda esille sisustusratkaisuja myös pieneen tilaan.

Joulu lähestyy ja mielessä käy erilaiset vaihtoehdot halutun tunnelman luomiseksi. Mihin sijoittaisin kuusen, entä suuren lattiakynttelikön, jotta ne sulautuisivat kauniisti ja luonnollisesti ympäristöön viemättä liikaa tilaa juhlavierailta, leikkiviltä lapsilta, koiralta…?

Tänä jouluna päätän käyttää hyväkseni pientä katettua terassiamme sisätilan jatkeena. Terassilta johtaa kulku sitä ympäröivälle pienelle pihalle.

Jatkan jouluista sisustustani ulkotiloihin, jotka tähän vuoden aikaan ovat jääneet vähälle käytölle. Vastasatanut lumi on luonut ympäristöön kauniit puitteet ja pihalla ja sen lähiympäristössä voin ihailla luonnon omia taideteoksia; lumen painosta raskaana nuokkuvia puunoksia, räystään reunasta roikkuvia jääpuikkoja sekä koskematonta hankea. Tunnelma on taianomainen hiljaisuuden keskellä.

Pientä pihaamme ympäröivän valkoisen aidan koristelen siihen kiinnittämilläni puisilla lyhdyillä ja itse tekemilläni jouluisilla kransseilla. Kiinnitän muutaman pienen lyhdyn keikkumaan puunoksalle, joka kurkottaa aidan yli pihamme puolelle. Kiristynyt pakkanen mahdollistaa jäälyhtyjen tekemisen, jotka luovat kauniisti valoa ympärilleen sijoittaessani suuret kynttilät niiden sisään.

Aidan sisäpuolella oleva tila, eli varsinainen pihamme on pieni, eikä sen alueella juurikaan kasva luonnonvaraisia puita tai pensaita. Jo syksyn saavuttua istutin pihallemme muutamia ikivihreitä tuijia suuriin koristeruukkuihin, joita on helppo siirrellä tarpeen mukaan. Ne antavat tilaan mukavasti kaivattua ryhtiä ja tekevät siitä viihtyisämmän. Niihin voi myös asetella kauniisti yksittäisiä koristeita tai vaikkapa helposti asennettavan valoverkon. Jos tilaan haluaa hieman luonnon väriä, ovat kanervat kaunis ja kestävä vaihtoehto, joista voi suunnitella näyttävän kokonaisuuden esimerkiksi vihreiden havujen kanssa.

Tänä vuonna haluan korostaa myös ympäristöystävällisyyttä valonjuhlassa. Led- valot kuluttavat huomattavasti vähemmän sähköä tavallisiin jouluvaloihin verrattuna. Keinotekoista valoa en muutenkaan tarvitse niin paljon panostaessani kynttilöihin. Oikea tuli luo myös kauniimman ja elävän tunnelman ympärilleen sekä lämmittää mukavasti.

Illan hämärtyessä lukuisat kynttilät korostavat kauniisti luonnon muotoja aseteltuani niitä sopiviin paikkoihin. Valon ja varjon leikkiä pihakiveä vasten on kiehtovaa katsella.

Naapurini toi minulle metsästään joulupuun, kuten edellisinäkin vuosina. Se on tummanvihreä ja muhkea ja sen voimakas tuoksu on ihanan jouluinen. Kuusi saa koristuksekseen suuren latvatähden, kynttilät sekä suuria punaisia kiiltäviä joulupalloja oksilleen. Ulkona kuusi ei vie tilaa pienessä olohuoneessamme ja on silti aitiopaikalla aivan heti suuren ikkunan takana. Ulkona se saa oksilleen kevyen lumipeitteen ja on niin entistäkin kauniimpi.

Katetulle terassillemme olen vienyt tuoleille paksummat istuintyynyt sekä jättänyt jokaisen tuolin selkänojalle lämpimän shaalin. Tummaa lautalattiaa peittää paksu punainen villamatto joka on lämmin jalkojen alla.

Jouluinen ilta pimenee kynttilöiden valaistessa iloista seuruetta höyryävien glökimukien äärellä…

Kirjoittanut,  Merita Bollström
(Kotkalainen sisustusalan harrastaja)

Jaa tämä juttu: